Fasti Online Home | Switch To Fasti Archaeological Conservation | Survey
logo

Excavation

  • San Pietro di Cantoni
  • Contrada Cantoni di Sepino
  •  

    Tools

    Credits

    • The Italian Database is the result of a collaboration between:

      MIBAC (Ministero per i Beni e le Attività Culturali - Direzione Generale per i Beni Archeologici),

      ICCD (Istituto Centrale per il Catalogo e la Documentazione) and

      AIAC (Associazione Internazionale di Archeologia Classica).

    • AIAC_logo logo

    Summary (English)

    • The 2007 campaign excavated and removed the rubble collapse on the podium structure, clearing a substantial area of the presbytery of the imposing remains that obliterated almost the entire surface. A series of interventions for the recovery and consolidation of large stretches of the south wall and the restoration of a number of bases and columns in the nave were undertaken. In particular, one of these was put back together in its original position.

      Below the temple complex to the north, the excavation, from 2003 onwards, had uncovered at some distance from the podium, a curved wall almost forming a semicircle, constructed with a double facing. It was preserved to the top of the foundations and was built of both homogeneous and reused materials. To the north-east there was a stretch of wall on the same alignment which was presumably a continuation. They may have belonged to the perimeter wall enclosing the area in which the church stood. In the intermediate area a large elongated platform came to light at a right angle to the podium. It appeared to join the front of the podium to the staircase at the northern end of the sanctuary enclosure. Built of large cobbles bordered with large irregular limestone and travertine slabs laid with the short sides fitting closely together, almost as if forming a continuous frame precisely delineating the structure on the ground, it ran right across the sanctuary. This may have been to mark a direct relationship with the exterior and the valley below. Therefore, the end of the structure, could terminate by forming an entrance to the sacred area, as yet not uncovered by the excavation. The structure is to be related to urban and structural interventions undertaken on the sanctuary in antiquity.

      In front of the rectangular structure, in front of the podium, a number of earth graves were excavated. Orientated on an east-west alignment, they had no grave goods and were covered by large irregular limestone slabs. The alignment was the same as that of the majority of the graves excavated to date in the area, all datable to the latest occupation phase and, therefore, to the period of the church’s life. The covering slabs and lining of the graves was also identical.

    • Maurizio Matteini Chiari - Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità 
    • Valeria Scocca - Università di Roma “La Sapienza”, Scuola di Specializzazione in Archeologia 

    Director

    • Maurizio Matteini Chiari - Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità

    Team

    • Angelo Attavino
    • Maurizio Matteini Chiari - Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità
    • Valeria Scocca - Università di Roma “La Sapienza”, Scuola di Specializzazione in Archeologia
    • Studenti - Cattedra di Rilievo e Analisi tecnica dei Monumenti Antichi, Università degli Studi di Perugia

    Research Body

    • Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità

    Funding Body

    • Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità

    Images

    • No files have been added yet