Fasti Online Home | Switch To Fasti Archaeological Conservation | Survey
logo

Excavation

  • San Pietro di Cantoni
  • Contrada Cantoni di Sepino
  •  
  • Italy
  • Molise
  • Provincia di Campobasso
  • Sepino

Tools

Credits

  • The Italian Database is the result of a collaboration between:

    MIBAC (Ministero per i Beni e le Attività Culturali - Direzione Generale per i Beni Archeologici),

    ICCD (Istituto Centrale per il Catalogo e la Documentazione) and

    AIAC (Associazione Internazionale di Archeologia Classica).

  • AIAC_logo logo

Summary (English)

  • Continuation of the excavation down hill from the podium removed a large part of the rubble from the surface, but has still not defined the chronological or functional relationship between the paved structures delimited within the sacred area and the perimeter walls. Neither were the route of the paving within the sacred area and its points of entry and exit (downhill and towards the north) defined in a satisfactory way, either in relation to the life of the latter or, more generally, to the continued use of the area when the church complex was founded. The pottery recovered from the rubble covered a wide chronology suggesting that the accumulation of the rubble occurred slowly and gradually in a fairly late period. The rubble appeared to overlie the original perimeter of the sanctuary in this section.

    At the same time the area in front of the rectangular structure situated in front of the podium’s short side was investigated. In this sector (eastern edge of the excavation) digging was temporarily halted at a contained, but extensive, series of layers relating to roofing and walls that were in ruins, collapsed or had slid. All of this constituted a single horizon. The simultaneous removal of this material was mostly undertaken during the 2007 and 2008 campaigns.
    In the western part, behind the podium, excavation exposed the sanctuary’s original ground level. The surface sloped from south to north, situated between two distinct terraces and was very uneven due to the presence of rocky outcrops. The unusual form of the podium foundations on this side reflected the state of the ground surface. The wall was the highest at the downhill corner of the north-western side. Travelling uphill exploiting the natural ground slope, the wall was built directly on the bedrock and without any sort of foundation, gradually becoming lower and finally disappearing.

    At the same time a campaign of recording was undertaken in order to check the existing graphic documentation and a survey was made of the majority of the architectural and construction elements found during the excavation.

  • Maurizio Matteini Chiari - Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità 
  • Valeria Scocca - Università di Roma “La Sapienza”, Scuola di Specializzazione in Archeologia 

Director

  • Maurizio Matteini Chiari - Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità

Team

  • Angelo Attavino
  • Maurizio Matteini Chiari - Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità
  • Valeria Scocca - Università di Roma “La Sapienza”, Scuola di Specializzazione in Archeologia
  • Studenti - Cattedra di Rilievo e Analisi tecnica dei Monumenti Antichi, Università degli Studi di Perugia

Research Body

  • Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità

Funding Body

  • Università degli Studi di Perugia, Dipartimento di Scienze Storiche, Sezione di Scienze Storiche dell'Antichità

Images

  • No files have been added yet